Egészséges szokások kialakítása mozgásos játékokkal

Active Kids

A testmozgás kihatással van az egészségre és az életminőségre, ezért a fizikai aktivitás mindenki számára a napi rutin részét kell, hogy képezze.

A fizikai aktivitásnak napjainkban minden eddiginél fontosabb szerepe van, mert az elhízás, a testdeformitások és az ezekkel járó betegségek előfordulása növekedőben van.

Ismeretes, hogy a gyermek által végzett fizikai tevékenység fontos szerepet játszik:

  • a motoros képességek fejlődésében (erő, gyorsaság, állóképesség, egyensúly, koordináció...)
  • a motoros készségek fejlődésében (futás, ugrás, dobás/lökés…)
  • a kognitív képességek fejlődésében (megfigyelés, gondolkodás, emlékezés…)
  • a társas kapcsolatok és érzelmi kötődések kialakulásában (csoporton belüli heylzet, önállóság, ego...)

Célcsoportunk a 2,5-10 éves gyermekek.
Ha a motoros képességeket ebben az időszakban nem a megfelelő módon befolyásoljuk, később nehéz kompenzálni.

Aktuális

Active Kids Future Run

Jelentkezés az 6. Active Kids Future Run rendezvényre:

https://forms.gle/EhGkd41FcfdXn64S7

Active Kids Program (AKP)

Feladatunk, hogy a gyerekek az AKP által elsajátítsák az egészséges életvitelt megalapozó szokásokat, megszeressék a testmozgást, a fizikai aktivitást, valamint, hogy felismerjük a bizonyos sportágakhoz való tehetségüket.

Miután a szülők beíratták hozzánk gyermekeiket és elfogadták a program alapelveit, a munka a gyermekek antropometriai mutatóinak, motorikus képességeinek és készségeinek felmérésével kezdődik. Évente kétszer teszteljük őket és adatbázis készül a fejlődésük nyomon követése érdekében.

A fiatal reménységek, miután betöltötték 10. életévüket, sportágat választanak. Mi azért vagyunk, hogy ebben segítsünk nekik. Az AKP szakemberei a rendelkezésre álló adatok és megfigyelések alapján olyan sportágakat ajánlanak nekik, amelyekben jó eséllyel sikeresen szerepelhetnek.
Az edzés mellett rövid és érdekes elméleti és gyakorlati előadásokat tartunk a szülőknek és a gyerekeknek a testmozgás fontosságáról, a helyes táplálkozásról, az elhízásról és annak következményeiről, a számítógép előtt eltöltött túl sok idő káros hatásáról, a helyes napi időbeosztás jelentőségéről stb.

Növekedésüknek és fejlődésüknek megfelelően állítottunk össze külön programot minden korcsoport számára..

Edzések

Az edzések a Szabadka belvárosában található legújabb tornateremben zajlanak az alábbi órarend szerint:

Csoport

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Kiscsoport

-

17.00-17.45

-

17.00-17.45

-

Középső csoport

-

18.00-18.45

-

18.00-18.45

-

viber_image_2022-08-19_14-46-46-290

További tevékenységek

A rendszeres edzés mellett célunk a testmozgás és az egészséges életmód minél szélesebb körű népszerűsítése, ezért évente két promóciós tevékenységet is szervezünk Szabadka központjában.

Családi Sportnap
A testmozgás nagyon fontos a gyermekek, de a felnőttek számára is. Ha a szülő fizikailag aktív, az pozitív hatással van a gyermekre, jó példaként szolgál, és a gyermek is aktív lesz. A családi sportnapot Szabadkán szervezzük meg minden tavasszal. A program lényege, hogy a szülők közösen végzik a gyakorlatokat gyermekeikkel, összesen tíz különböző állomáson. Az utolsó állomás az Active Kids Trka. A korcsoportjának megfelelő szakaszt teljesítő összes résztvevő érmet és ajándékot kap, melyeket támogatóink biztosítanak.
Eddig több mint 800 gyermeket + ugyanennyi szülőt sikerült bevonnunk az egészséges életmód népszerűsítésébe.

Active Kids Future Run
Active Kids Future Run – a Szabadkai Félmaraton rendezvény keretében szervezzük ezt a programot 0-10 éves korúak számára azzal a céllal, hogy a teljesítményük révén pozitív élményt szerezzenek a fizikai aktivitással kapcsolatban és kedvet kapjanak a rendszeres mozgáshoz. A rendezvény szerepel a Szabadka Város hivatalos városnapi programjában.

Minden célvonalat átlépő gyermek ajándékérmet és ajándékcsomagot kap a szervezőktől. Az eseményre közvetlenül az iskolaév kezdete előtt kerül sor, így nagyszerű alkalom arra, hogy az éremmel társaik, az óvónénik vagy tanítóik előtt büszkélkedhessenek. Az elmúlt évek alatt több mint 1500 gyermek vett részt ezen a rendezvényen.

Képgaléria

Active Kids Health Programme - Új!

Személyes konzultációk prof. dr. Halasi Szabolccsal.

Az Újvidéki Egyetem Sport- és Testnevelési Karán szerzett oklevelet, majd mester fokú végzettséget, 2016-ban pedig doktori címetTestnevelő tanárként dolgozott általános és középiskolákban, valamint hivatásos futballedzőként itthon és külföldön. Az Active Kids Sportegyesület alapítója. Az Újvidéki Egyetem tanára és a Gál Ferenc Tudományegyetem (Szeged, Magyarország) oktatója , ahol a Kutatóintézet vezetője is. Kutatási érdeklődésének középpontjában a gyermekek és sportolók mozgásfejlődése, testösszetétele és táplálkozása áll. Számos nemzetközi projekt, kongresszus résztvevője két könyve és több mint 60 társszerzői publikációja jelent meg nemzetközi referált (12 IF-ral) folyóiratokban.

Prof. dr. Halasi Szabolcs életrajzának letöltése

Külön program a túlsúlyos gyermekek számára.

Kiemelkedő projekt, amelyben prof. dr. Halasi Szabolcs is részt vett, és több publikációja is van a témában. 

A COSI projekt (WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative) 2006 óta több mint 40 európai országbanvalósul meg folyamatosan, az Egészségügyi Világszervezet égisze alatt.

A projekt célja, hogy összehangolja a gyermekkori elhízás monitorozási módszereit és minőségi és objektív és nemzetközileg összehasonlítható adatokat gyűjtsön, amelyek az európai régióban a gyermekkori elhízás problémájának megoldásátcélzó megfelelő szakpolitikák és gyakorlatok kialakításához szükségesek. Tekintettel arra, hogy Szerbiában már régóta felismerték a gyermekkori elhízás problémáját, a szélesebb társadalmi közösség, az iskolák, az egészségügyi intézmények és a sportegyesületek bevonása fontos ​stratégia a gyermekek egészségéért folytatott küzdelemben.

Mi is ezt tesszük, és nem csak beszélünk róla, hanem megmutatjuk hogyan tűnnek el a plusz kilók a szokások változásával.

Childhood Obesity in Serbia on the Rise

Dietary Patterns and Weight Status of Primary School Children in Serbia

Időpont egyeztetés a 0638636444 címen vagy a activekids2014@gmail.com e-mail címen.

Kapcsolat

Cím:

Active Kids Sportegyesület,

Strossmayer utca 11., 

24000 Szabadka, 

Szerbia

E-mail:

activekids2014@gmail.com

Telefon:

063/863-64-44

hu_HUMagyar